Lapphundrasene våre er, som mange andre raser, flinke til å bruke nesa si. Dette kan
komme godt med om du er jeger eller bare har lyst til å gjøre en aktivitet sammen med
hunden din, noe som også styrker samarbeidet mellom hund og eier. Hunden får gjøre noe
den elsker, nemlig lukte. Spor er en artig aktivitet som hvem som helst kan gjøre med sin hund, enten du er jeger eller ikke, og om du vil prøve deg på konkurranse, bli ettersøksekvipasje eller gå blodspor for aktiviseringen sin del.

En kan også ved å gå prøver, oppnå viltsporchampionat, hvor man må ha 1x førstepremie på blodsporprøve i Åpen klasse (AK) og 2x minimum 75 poeng på blodsporprøve i Eliteklasse (EK) i Norge under tre forskjellige dommere. Man må i tillegg ha 1 fersksporprøve med minst 7 poeng, samt minimum Good på utstilling under to forskjellige
dommere i minst ett nordisk land ved fylte 24 måneder eller senere. Oversikt over prøver
finner du i terminlista til NKK.


For å bli godkjent ettersøksekvipasje trenger du en terminfestet blodsporprøve (ordinær eller
bevegelig) med minimum 2.premie. Du må også ha en terminfestet fersksporprøve med
minimum 7 poeng.

Bare NKKs og NJFFs autoriserte ettersøksdommere kan dømme
blodspor- og fersksporprøver for godkjenning av fullverdig ettersøkshund.

Dette trenger du for å gå spor:
● Ei langline
● Gjerne en sporsele til hunden
● Blod på ei ketsjupflaske (blod kan bl.a. fås i pulverform på nett eller som matblod i matbutikk)
● Klauv fra hjortedyr festet i et tau (eventuelt favorittleken til hunden hvis den ikke er
interessert i klauven)
● Markeringsbånd

De første sporene hunden går skal være så enkle at du er helt sikker på at hunden finner
sporslutt. Start med å trakke og sparke godt opp marka ved sporstart (sårleie) og drypp godt med blod på bakken hvor du har sparket opp. Det kan være lurt å begynne med mye blod i de første sporene slik hunden vet hva den skal følge, og heller senere bruke lik mengde som man bruker på en blodsporprøve. De første sporene du legger skal ikke være lengre enn ca 50 meter uten vinkel. Legg blod for hvert skritt du tar. Avslutt med et nytt oppspark og blod i dette, samt klauven eller leken du bruker som belønning. Knytt dette fast slik andre dyr ikke forsvinner med det under liggetida.

Når du er ferdig med å legge sporet, går du tilbake i en stor bue utenom sporet. La sporet ligge noen timer og godgjøre seg før du tar med hunden til sporstart. Stol på at hunden finner frem, men ikke la den gå langt utenfor, da skal du holde den igjen med lina og rose mye når den finner tilbake til sporet og følger det. Pass på at hunden ikke har for stor fart. Når hunden finner sporslutt og klauven/leken i enden, må du belønne rikelig og gjerne la hunden gnage litt på klauven og bære den med seg hjem etter fullført spor.

Hvis hunden ikke vil gå blodsporet kan dere gå over til å legge godbiter i sporet. Bruk det beste hunden vet. Legg færre og færre godbiter i sporet for hvert spor hunden går, så vil den til slutt forstå at det er blodet og sporet den skal følge. Når hunden din har lært dette, og har selvtillit i sporet, varierer mengden blod du bruker, antall oppspark (sårleie), antall vinkler, liggetid og lengde på sporet. Det finnes også ulike apper som kan brukes til dette formålet, hvor du kan lagre alle sporene med GPS.

Husk at sporet er mye mer enn blod og fotavtrykk. Hunder kan ha så mange som 220 millioner luktceller i nesa si, og sporet består av både knekte gresstrå, oppsparka jord, døde insekter og mikroorganismer, dyreekskrementer, knekte greiner, litt pels som har falt av dyret og mye, mye mer. Alt dette utgjør et spor, noe hunden skal følge. Om sporet er enkelt eller vanskelig avhenger også av om været er varmt, tørt, vått, kaldt o.l.

Et konkurransespor er ca 600 meter langt og det er brukt ca 0,3 liter blod, og det skal ha minst 12 timer liggetid. Mer informasjon om regelverk for blodspor og fersksporprøver finner du på NKK sin side.

Hvis du er interessert i å begynne med dette og ikke vet helt hvordan du skal gå frem, kan det være greit å gå et blodsporkurs. Kontakt gjerne oss i Bruks- og aktivitetskomiteen, så hjelper vi deg videre, eller du kan kontakte din lokale hundeklubb.

Norsk lapphundklubb fører mestvinnerlister for blodspor. Frister for innsendelse annonseres på klubbens Facebookside.