Ønsker dere en lapphund i familien?

Her er litt nyttig informasjon til dere som ønsker dere en lapphund, enten det er finsk lapphund, svensk lapphund eller lapsk vallhund dere har i tankene. Nedenfor finner dere også nyttige linker til oppdrettere, valper til salgs og planlagte kull. 

På hjemmesiden vil dere kunne finne en rasebeskrivelse av de tre rasene.

Her er noen viktige spørsmål dere bør stille dere selv, og alle familiens medlemmer, før dere går til anskaffelse av en valp, som kommer til å bli en viktig del av familien i kanskje 15 år framover:

– Hvordan ser vi for oss at valpetiden skal være?
– Hva venter vi av en valp – og av en voksen hund, og hvordan kan vi bidra til at hunden får utvikle seg slik vi ønsker?
– Hva tenker vi om å gå på kurs
– Er alle i familien involvert i hundeplanene?
– Hvordan bruker vi fritiden vår?
– Er vi innstilt på å gå tur både morgen og kveld og ettermiddagen med, og bruke tid på at hunden får brukt både kropp og hode?
– Hvordan ser vi for oss ferier?
– Er det noen spesielle interesser eller hobbyer vi vil dyrke med hunden vår?

Om dere etter å ha reflektert over dette, og dere er enige i familien, er tiden inne for å finne den rette valpen. Bruk tid på å snakke med oppdrettere, se på hjemmesider og stille spørsmål. Oppdrettere vil gjerne svare på spørsmål om avlshundenes helse og gemytt, og de tar gjerne imot besøk. Vi anbefaler dere å besøke oppdrettere for å bli kjent med voksne hunder, for valper blir vi uansett lett forelsket i, men det er den voksne hunden vi skal leve med i lengden. Ta også gjerne en tur på utstillinger. Der vil dere treffe både hundeeiere og oppdrettere som vil fortelle om hundene og rasen.Hva bør dere spør oppdretter om når dere skal kjøpe valp? 

Helse
Foreldedyras HD-status, resultat av øyelysing, prcd-PRA og Pompes sykdom. Her kan det være litt forskjell mellom de tre rasene, men oppdretter vil kunne gi deg god informasjon.

Utstillingsresultater
Foreldredyra skal ha oppnådd minst very good på utstilling. Utstillingsresultater forteller ikke bare om det er en «vakker» og typeriktig hund, men om hunden er funksjonelt bygget med god pelskvalitet slik at den kan tåle det arbeidet og det klimaet den er ment for uten belastningsskader. I utstillingsringen vil dommeren også kunne vurdere hundens gemytt gjennom dens oppførsel og tilgjengelighet.

Kombinasjon av foreldredyr
Hva har oppdretter lagt vekt på? Hva slags forhold har valpekullet under oppveksten hos oppdretter?

Lurer du på hva valpen leveres med?

Når dere henter valpen, kan dere forvente at valpen har gjennomgått kur mot innvollsorm tre ganger, at den er registrert og chippet, og har helseattest fra veterinær. 

Ta kontakt med oppdretteren selv eller besøk nettsiden deres for mer informasjon.

Norsk Lapphundklubb ønsker dere velkomne som medlemmer i klubben, og til å delta i vårt store fellesskap av glade lapphundeiere.

Lykke til med valpen!

Retningslinjer for avl og oppdrett

Her finner du retningslinjer for avl og oppdrett av finsk lapphund, svensk lapphund og lapsk vallhund.


Klikk her

Oppdrettere

Her finner du en oversikt over oppdrettere av finsk lapphund, svensk lapphund og lapsk vallhund.


Klikk her

Paringer

KOMMER SNART! Her kan du se planlagte kull.


Klikk her

Valper til salgs

KOMMER SNART! Her kan du se valper som er født og kull med ledige valper til salgs.


Klikk her